Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΕΚΑΣΚΕΜ 2015-2016





 ΑΡΘΡΟ 1ο 

 Η Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ., έχοντας υπόψη την Γενική Προκήρυξη Πρωταθληµάτων της Ε.Ο.Κ., κατά την αγωνιστική περίοδο 2015-16 θα διοργανώσει και θα τελέσει τα παρακάτω Πρωταθλήµατα, τα οποία προκηρύσσει και τα οποία θα διεξαχθούν µε µέριµνα και ευθύνη της, σύµφωνα µε τις διατάξεις του ισχύοντος Αθλητικού Νόµου, του Καταστατικού και των Κανονισµών της Ε.Ο.Κ. καθώς και των Κανονισµών Παιδιάς:
 Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝ∆ΡΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 
Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
 Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝ∆ΡΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 
ΕΦΗΒΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 
ΝΕΑΝΙ∆ΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 
ΠΑΙ∆ΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 
ΚΟΡΑΣΙ∆ΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 
ΜΙΝΙ ΑΓΟΡΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 
ΜΙ ΝΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ 
Η Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ., διατηρεί το δικαίωµα να διεξάγει κι άλλα Πρωταθλήµατα ή Τουρνουά, εφ’ όσον κρίνει ότι ο αριθµός συµµετοχής των οµάδων είναι ικανοποιητικός. Τα ακριβή χρονικά όρια τέλεσης του καθενός από τα παραπάνω Πρωταθλήµατα, καθώς και οτιδήποτε αφορά στην διοργάνωσή τους, θα καθορισθούν µε τις Ειδικές Προκηρύξεις, που θα εκδοθούν έγκαιρα. 

ΑΡΘΡΟ 2ο 

ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΩΝ. 

Στους αγώνες Πρωταθληµάτων ΑΝ∆ΡΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ – ΠΑΙ∆ΩΝ θα χρησιµοποιηθούν υποχρεωτικά δερµάτινες µπάλες WILSON size–7 Ειδικά στα Πρωτάθληµα ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΝΕΑΝΙ∆ΩΝ - ΚΟΡΑΣΙ∆ΩΝ θα χρησιµοποιούνται υποχρεωτικά δερµάτινες µπάλες WILSON size–6. Στα ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΙΝΙ ΑΓΟΡΙΩΝ – ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ θα χρησιµοποιούνται υποχρεωτικά δερµάτινες µπάλες WILSON size–5. Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώµατα των αγωνιζοµένων Σωµατείων καθορίζονται στις διατάξεις των Κανονισµών της ΕΟΚ. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η συµµετοχή των Σωµατείων στα διάφορα είναι υποχρεωτική, σύµφωνα µε τους Κανονισµούς της Ε.Ο.Κ. ως εξής:  Τα Σωµατεία είναι υποχρεωµένα στις φανέλες των αθλητών και αθλητριών να χρησιµοποιούν τους αριθµούς 4 µέχρι 15 αυστηρά, όπως ορίζει το άρθρο 43 των Κανονισµών Παιδιάς της Ε.Ο.Κ.  Καθώς επίσης είναι υποχρεωτική και η παρουσία Ιατρών στους αγώνες. 

ΑΡΘΡΟ 4ο 

∆ΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΘΛΗΤΕΣ-ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ.

 Στα Πρωταθλήµατα – Τουρνουά δικαιούνται να πάρουν µέρος οι Αθλητές-Αθλήτριες που πληρούν τις προϋποθέσεις του ισχύοντος Αθλητικού Νόµου και του Άρθρου 36 των Κανονισµών της ΕΟΚ. Κάθε Σωµατείο δικαιούται να παρατάσσει, σε κάθε αγώνα, µέχρι 12 Αθλητές-Αθλήτριες. Τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα Πρωταθλήµατα Ανδρών και Γυναικών που διοργανώνουν η Ε.Ο.Κ., οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές. Ειδικότερα στα Πρωταθλήµατα αγων. περιόδου 2015-16 δικαιούνται πάρουν µέρος οι αθλητές-τριες που γεννήθηκαν: 
1. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ: τα έτη 1998 , 1999 και νεότεροι 
2. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙ∆ΩΝ: τα έτη 1998,1999 και νεότερες.
 3. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙ∆ΩΝ: το έτος 2000 και νεότεροι. 
4. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙ∆ΩΝ: το έτος 2000 και νεότερες.
 5. ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΙΝΙ ΑΓΟΡΙΩΝ: Γεννηθέντες το 2001 και νεότεροι. 
6. ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΙΝΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ: Γεννηθείσες το 2001 και νεότερες. 


ΑΡΘΡΟ 5ο: 

∆ΕΛΤΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ-ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 

Οτιδήποτε αφορά στα δελτία ταυτότητας Αθλητών-Αθλητριών, αναφέρεται στο Άρθρο 41 των Κανονισµών της ΕΟΚ, πλην του χρόνου ισχύος των ∆ελτίων Υγείας τους, που εφαρµογή έχει το άρθρο 33-παρ.9 του Ν.2725/1999 (ισχύς ενός έτους). 

ΑΡΘΡΟ 6ο: 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΝ∆ΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ 

Το ∆.Σ. της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. αποφάσισε ότι για την αγωνιστική περίοδο 2015-16 και ειδικά για τα Πρωταθλήµατα Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΝ∆ΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ, οι Σύλλογοι θα πρέπει το αργότερο έως 30/09/15 να καταθέσουν στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. και θεωρηµένο αντίγραφο της Ταυτότητας των Προπονητών τους σε ισχύ για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.2725/1999 άρθρο 31 και της κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσας Υ.Α. 11671/2005 (Κανονισµός Προπονητών Καλαθοσφαίρισης) άρθρο 4.

ΑΡΘΡΟ 8ο

 ΓΗΠΕ∆Α ΑΓΩΝΩΝ. 

Τα γήπεδα που θα χρησιµοποιηθούν για τους αγώνες θα πρέπει να είναι: 
1. Υποχρεωτικά κλειστά 
2. Να έχουν χαρακτηρισθεί κατάλληλα 
3. Να έχουν παραχωρηθεί εγγράφως για την περίοδο 2015-16 
4. Να υπάρχει απόφαση του Γενικού Γραµµατέα Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης για την άδεια λειτουργίας του κλειστού γυµναστηρίου, αντίγραφο της οποίας πρέπει θα κατατεθεί στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. προ της έναρξης του Πρωταθλήµατος. 
Για να χαρακτηρισθεί ένα γήπεδο κατάλληλο για την τέλεση αγώνων πρέπει:
 • Ο κύριος αγωνιστικός χώρος αλλά και ο χώρος που τον περιβάλλει, θα πρέπει να είναι επίπεδος, χωρίς εδαφικές ανωµαλίες σκληρός και απαλλαγµένος από κάθε εµπόδιο και οιοδήποτε αντικείµενο, σταθερό και µετακινούµενο που είναι δυνατόν να προκαλέσει τραυµατισµό στους συµµετέχοντες στους αγώνες. 
• Η κατασκευή και οι διαστάσεις των πινάκων, πάχος της στεφάνης καθώς και τα δίκτυα πρέπει να είναι σύµφωνα µε τους Κανονισµούς Παιδιάς.
 • Τα στηρίγµατα των πινάκων να είναι έτσι τοποθετηµένα ώστε ν΄ αποκλείεται ο τραυµατισµός των αθλουµένων. • Να διαθέτει πίνακα αποτελεσµάτων (ηλεκτρονικό ή χειροκίνητο), πίνακα 24’’ και πίνακα τζάµπωλ και επι πλέον το γηπεδούχο Σωµατείο υποχρεούται να έχει χρονόµετρο αγώνα χειρός- επιτραπέζιο και χρονόµετρο χειρός των 24’’.
 • Να υπάρχει πλήρες φαρµακείο για την προσφορά πρώτων βοηθειών και να υπάρχει Ιατρός στην διάρκεια των αγώνων. 
• Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου να είναι σύµφωνες µε όσα ορίζουν οι Κανονισµοί Παιδιάς. • Η απόσταση των θεατών από τις πλάγιες γραµµές και των ορίων του αγωνιστικού χώρου, να είναι τουλάχιστον 2 µέτρα από τον περιβάλλοντα χώρο και ο αγωνιστικός χώρος να είναι περιφραγµένος. 
• Να υπάρχει τραπέζι για την Γραµµατεία του αγώνα, όπως επίσης και καθίσµατα για τους Κριτές, τον Γυµνασίαρχο, τον Παρατηρητή, τον Ιατρό του αγώνα και πάγκοι για τις δύο οµάδες(16 θέσεων για κάθε οµάδα). Το τραπέζι της Γραµµατείας και οι πάγκοι των αθλητών τονίζουµε ότι πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκονται απέναντι από τις κερκίδες των φιλάθλων
. Για την αντικανονικότητα του γηπέδου και για την δυνατότητα διεξαγωγής ενός αγώνα, ο µόνος αρµόδιος για ν’ αποφασίσει είναι ο Α΄ διαιτητής και τα Σωµατεία είναι υποχρεωµένα να συµµορφωθούν µε την σχετική απόφαση. Οι διαιτητές υποχρεούνται µε έκθεσή τους προς την Επιτροπή Πρωταθληµάτων της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. να αναφέρουν κάθε αντικανονικότητα γηπέδου που θα διαπιστώσουν. Σε υποβολή δε ένστασης τους λόγους που οδήγησαν στην λήψη της απόφασης περί διεξαγωγής του αγώνα. 

ΑΡΘΡΟ 9ο 

∆ΙΑΙΤΗΤΕΣ. 

Οι ∆ιαιτητές ορίζονται από την Κ.Ε.∆. της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. Η Κ.Ε.∆. για τον Ορισµό των ∆ιαιτητών θα συνεδριάζει κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ ή ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 18:00. Οι αποφάσεις της Κ.Ε.∆. είναι από την λήψη τους οριστικές. Οι ∆ιαιτητές είναι υποχρεωµένοι να αποδέχονται τον ορισµό τους. Σε περίπτωση σοβαρής καθυστέρησης των Ορισµών ∆ιαιτητών στα Εθνικά Πρωταθλήµατα η Κ.Ε.∆./ Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. θα µεταφέρει µε ευθύνη του προέδρου την συνεδρίαση την Παρασκευή κάθε εβδοµάδας 
Οι διαιτητές υποχρεούνται να ενηµερώνονται για τους ορισµούς από το site της Ένωσης ή να επικοινωνούν µε τα γραφεία της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. ή τους υπεύθυνους των Συνδέσµους ∆ιαιτητών, για να ενηµερώνονται ποιους αγώνες ορίσθηκαν να διευθύνουν. Από λήψεως της παρούσας παύει η γραµµατεία της Ένωσης να ενηµερώνει τους ∆ιαιτητές για τους αγώνες που διευθύνουν. Οι ∆ιαιτητές είναι υποχρεωµένοι να βρίσκονται στο χώρο τέλεσης του αγώνα είκοσι (20) λεπτά προ της ενάρξεώς του, αφού λάβουν γνώση του ορισµού τους από τον Σύνδεσµό τους. Ο Α΄ ∆ιαιτητής του αγώνα πρέπει υποχρεωτικά να ελέγχει τα δελτία αθλητικής ταυτότητας των αθλητών-τριών των διαγωνιζοµένων οµάδων. 
Ο Α΄ ∆ιαιτητής του αγώνα πρέπει υποχρεωτικά να ελέγχει αν οι δηλωµένοι αθλητές στο Φ.Α., είναι οι ίδιοι µε αυτούς που τα δελτία τους έλεγξε. Ειδικά στα ηλικιακά Πρωταθλήµατα ΕΦΗΒΩΝ, ΝΕΑΝΙ∆ΩΝ, ΠΑΙ∆ΩΝ, ΚΟΡΑΣΙ∆ΩΝ και ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΙΝΙ πρέπει να γίνεται σχολαστικός έλεγχος και στο Φ.Α υποχρεωτικά δίπλα από το όνοµα του αθλητή θα πρέπει να αναγράφεται το έτος γεννήσεως του.
 Σε περίπτωση που διαπιστωθεί Φ.Α., στο οποίο δεν αναγράφονται οι ηλικίες των αθλητών που συµµετέχουν ο ορισµένος Α΄ διαιτητής θα παραπέµπεται στην Κ.Ε.∆., η οποία υποχρεούται να του επιβάλλει την ποινή αποκλεισµού δέκα πέντε (15)ηµερών. Κατά την διάρκεια του ηµιχρόνου οι ∆ιαιτητές θα πρέπει να αποσύρονται στα αποδυτήριά τους. Μετά την λήξη του αγώνα θα αποχωρούν αµέσως από το γήπεδο και δεν θα εµπλέκονται σε συζητήσεις µε τα διαγωνιζόµενα σωµατεία όπως ορίζουν οι σχετικές οδηγίες της Ο∆ΚΕ. 
Την επόµενη ηµέρα του αγώνα ο Α΄ ∆ιαιτητής , υποχρεούται να αποστείλει το Φ.Α. στα γραφεία της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ., αν δεν υπάρχει ορισµένος Γυµνασίαρχος να το παραλάβει. ∆ιαιτητής που δεν θα αποστέλλει, το Φ.Α. όπως προβλέπει η προηγούµενη παράγραφος θα παραπέµπεται στην Κ.Ε.∆. η οποία υποχρεούται να τους επιβάλλει την ποινή αποκλεισµού δέκα πέντε (15) ηµερών. Σε περίπτωση που αναγράφεται οτιδήποτε στο Φ.Α. θα συντάσσεται υποχρεωτικά και από τους δύο ∆ιαιτητές έκθεση – αναφορά η οποία θα αποστέλλεται εντός 48 ωρών στα γραφεία της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. 
Τα κωλύµατα των ∆ιαιτητών θα ανακοινώνονται εγγράφως µε επίσηµο έγγραφο των Συνδέσµων υπογεγραµµένο από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραµµατέα κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ από 09:00΄ έως και 14:30΄,στο FAX της Ένωσης (23310-29875). Αυτονόητο είναι ότι παύει κάθε επικοινωνία για κώλυµα οποιουδήποτε ∆ιαιτητή µε την Γραµµατεία της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. και µέλη της Κ.Ε.∆. Οι ∆ιαιτητές που δεν θα συµπεριλαµβάνονται στο προαναφερόµενο έγγραφο θα ορίζονται κατά την κρίση της Επιτροπής και είναι υποχρεωµένοι να αποδέχονται τον ορισµό τους. 
Μετά τον ορισµό των ∆ιαιτητών ουδεµία αλλαγή ∆ιαιτητού επιτρέπεται. ∆ιαιτητής που δεν έχει δηλώσει κώλυµα και ενώ ορίσθηκε να διευθύνει αγώνα, δεν προσήλθε και ο συγκεκριµένος αγώνας αναβλήθηκε υπαιτιότητα του, θα καταλογίζονται εις βάρος του όλα τα έξοδα του αγώνα που αφορούν α) Μετακινήσεις του Φιλοξενούµενου Συλλόγου β) Αµοιβή - Ηµεραργία και Μετακίνηση του Συναδέλφου ∆ιαιτητή γ) Αµοιβές- Μετακινήσεις των Ορισµένων Κριτών του αγώνα δ) Αµοιβή- Μετακίνηση του Γυµνασιάρχου του αγώνα όπως ορίζεται από την σχετική απόφαση του ∆.Σ. της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ.
 Με απόφαση της, η Κ.Ε.∆., δεν θα δέχεται πέραν των δύο κωλυµάτων στην διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου πλην των περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης οι οποίες θα πρέπει να αιτιολογούνται µε τα κατάλληλα δικαιολογητικά. 
Το ∆.Σ. της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. αποφάσισε οµόφωνα ότι δύναται ένα Σωµατείο να αιτηθεί την εξαίρεση ∆ιαιτητού από την διεύθυνση των αγώνων της οµάδος του, µόνο εγγράφως και πλήρως αιτιολογηµένη την απόφαση του Συλλόγου για την εξαίρεση του ∆ιαιτητού. Κατόπιν αυτή η αίτηση θα δίδεται στην αρµόδια για τον ορισµό Κεντρική Επιτροπή ∆ιαιτησίας κατά την κρίση της οποίας και πάντα αν δεν συντρέχει λόγος για την εύρυθµη διεξαγωγή των αγώνων θα γίνεται αποδεκτή. Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωµατείων Κεντρικής Μακεδονίας 
 ΑΡΘΡΟ 11ο

 ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΟΙ. 

Οι Γυµνασίαρχοι των αγώνων ορίζονται από την Κ.Ε.∆. της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. Οι Γυµνασίαρχοι είναι υποχρεωµένοι να βρίσκονται στο χώρο τέλεσης του αγώνα είκοσι (20) λεπτά προ της ενάρξεώς του.

ΑΡΘΡΟ 12ο 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ∆ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ. 

Οι Παρατηρητές ∆ιαιτησίας των αγώνων ορίζονται από την Κ.Ε.∆. της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. Οι Παρατηρητές ∆ιαιτησίας είναι υποχρεωµένοι να βρίσκονται στο χώρο τέλεσης του αγώνα είκοσι (20) λεπτά προ της ενάρξεώς του.


ΑΡΘΡΟ 14ο
 
 ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.

 α) Οι ενστάσεις που αναφέρονται σε περιπτώσεις κακής εφαρµογής Κανονισµών Παιδιάς, εκδικάζονται σε Α΄ και Β΄ βαθµό από τα προβλεπόµενα στον ισχύοντα Κανονισµό ∆ιαιτησίας Όργανα. 
β) Οι υπόλοιπες ενστάσεις εκδικάζονται από την Επιτροπή Πρωταθλήµατος της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. Οι αποφάσεις της παραγράφου β΄ προσβάλλονται µε προσφυγή, ενώπιον του Α.Σ.Ε.Α.∆. Γ Ε Ν Ι Κ Α Για οτιδήποτε δεν προβλέπεται από την παρούσα Προκήρυξη, τους Κανονισµούς της Ε.Ο.Κ., καθώς και για κάθε ασάφεια που έχει ανάγκη από διευκρίνιση ή συµπλήρωση αποφασίζει το ∆.Σ. της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου